Header DB Asset Services

 

As-spanning metingen

Elektrische corrosie (doorslag) is een veelvoorkomende vorm van vroegtijdig falen van een lager. Dit wordt veel gezien bij elektromotoren met moderne frequentie regelaars. Deze zorgen voor hoge piek spanningen over het lager waardoor stromen kunnen gaan lopen.

Ontwikkeling van lagerschade

In de eerste fase is er nog geen schade met het blote oog waar te nemen. Dit terwijl er door de elektrische doorslag al wel micro kraters zijn ontstaan. Wat er gebeurt is vergelijkbaar het een laspunt. Lokaal smelt de binnen en/of buitenring. Wanneer dit duizenden keren gebeurt krijgt men micro kraters in het lager. De overslag zorgt ervoor dat kleine stukjes materiaal worden weggenomen uit binnenring, buitenring of de rolelementen.

 

Een voorbeeld van een buitenring welke beschadigd is door elektrische doorslag, herkenbaar aan de 'ribbeltjes' in het loopvlak.

 

De tweede fase is direct gerelateerd aan de micro kraters. Er ontstaat een geribbeld patroon op de binnen en/of buitenring van het lager. Dit wordt “fluting” genoemd. Deze patronen ontstaan doordat het materiaal onder hogere belasting komt te staan, door de elementen die over de micro kraters rollen. Gedurende de tijd ontstaat mechanische resonantie zodat het wasbord patroon zichtbaar wordt. Het lager dient dan snel te worden vervangen, om gevolgschade te voorkomen.

Meettechnieken

De as-spanningsmetingen worden uitgevoerd met een 200Mhz oscilloscoop. Dit geeft naast de mogelijkheid om de piek-piekwaarde te meten ook de mogelijkheid om het ontladingspatroon te visualiseren. Dit patroon wordt in een tijdssignaal weergegeven.

Door het plaatsen van een koolborstel tegen de ronddraaiende as, kunnen met behulp van een oscilloscoop de ontladingen worden gemeten.

 

De meetopstelling is uitgerust met een koolstofborstel om de verbinding met de as tot stand te brengen. De koolstofborstel is geïsoleerd opgesteld en verbonden met de oscilloscoop. De massa is aangesloten op de aarde.

 

De as is geschuurd en ontvet op het loopvlak van de koolstofborstel om een optimaal contact te garanderen.

Het patroon wordt geanalyseerd op onregelmatigheden, hoge spanningen of onjuiste patronen.

uitgelichte meettechnieken

UITGELICHTE MEETTECHNIEKEN