Header DB Asset Services

 

Preventief onderhoud

Bij preventief onderhoud worden (onder)delen van een machine of installatie vervangen op basis van kalendertijd of draaiuren. De OEM geeft op wanneer een onderdeel vervangen moet worden om falen te vermijden. Zo kan een maximaal rendement uit de asset worden gehaald. Deze vorm van onderhoud wordt ook wel periodiek onderhoud genoemd.

Voordelen

Een voordeel van dit type onderhoud is de verbeterde bedrijfszekerheid. Veel fabrikanten hebben de producten uitvoerig getest en weten wanneer het product theoretisch faalt. De vervangingsinterval wordt gekozen op een kans van 1% (of minder) op vroegtijdig falen. Meer dan 99% van de producten faalt dus niet voortijdig. Dit is echter een theoretische aanname. In de praktijk zien we dat dit niet altijd het geval is.

Nadelen

Een nadeel is dat onderdelen regelmatig worden vervangen, lang voordat ze hun werkelijke "einde levensduur" hebben bereikt. Dit is een grote onnodige kostenpost. Ondanks preventief onderhoud blijft de kans aanwezig op vroegtijdig uitvallen. De oorzaak kan liggen bij een verkeerde montage, fabricagefouten, verkeerde smering of zwaardere belasting dan waarmee gerekend is. Een nadeel is dat onderdelen regelmatig worden vervangen, lang voordat ze hun werkelijke "einde levensduur" hebben bereikt. Dit is een grote onnodige kostenpost. Ondanks preventief onderhoud blijft de kans aanwezig op vroegtijdig uitvallen. De oorzaak kan liggen bij een verkeerde montage, fabricagefouten, verkeerde smering of zwaardere belasting dan waarmee gerekend is. Een nadeel is dat onderdelen regelmatig worden vervangen, lang voordat ze hun werkelijke "einde levensduur" hebben bereikt. Dit is een grote onnodige kostenpost. Ondanks preventief onderhoud blijft de kans aanwezig op vroegtijdig uitvallen. De oorzaak kan liggen bij een verkeerde montage, fabricagefouten, verkeerde smering of zwaardere belasting dan waarmee gerekend is.

Gevaren preventief onderhoud

Een praktijk uitspraak in relatie tot preventief onderhoud luidt: “If it ain't broken, don't fix it”. De toestand van de machine kan immers verslechteren door deze open te maken.

 

 

uitgelichte meettechnieken

UITGELICHTE MEETTECHNIEKEN