Header DB Asset Services

 

Ultrasound

Met Ultrasound detectie wordt hoog frequent geluid gemeten dat buiten het bereik van het menselijk gehoor ligt. Ultrasound detectie wordt door DB Asset Services voor verschillende doeleinden gebruikt. Aangezien er enkel directioneel reflecterend geluid wordt gemeten, kan de locatie van het geluid goed worden bepaald.

 

Voor snel draaiende lagers (boven ca. 60 rpm) worden meestal trillingsmetingen gebruikt om de lagerconditie te meten. Dit is een zeer nauwkeurige methode, die ook de mate van de schade in beeld brengt. Echter is het een relatief dure methode vanwege het gebruik van apparatuur en de tijd die nodig is voor analyse.

Voor kleine installaties maken wij daarom gebruik van Ultrasound. Zowel het uitvoeren van een ultrasoundmeting, als de analyse hiervan kosten weinig tijd. Zo wordt op een simpelere manier toch de lagerconditie van minder kritische installaties in beeld gebracht.

Traag draaiende installaties

Bij zeer traag draaiende installaties ontstaat weinig energie door lagerschades. Hierdoor kan het zijn dat andere meetmethodes (bijv. trillingsmetingen) de schade niet zullen opmerken. Om de schade toch tijdig te detecteren is ultrasound een geschikte methode.

Lucht- en vloeistof lekkage

Wanneer vloeistof (of lucht) door een kleine opening stroomt, van hoge druk naar lage druk, ontstaat een hoge snelheid en bijgevolg een hoog frequent geluid. Dit wordt gemeten met Ultrasound en de bron van het geluid wordt nauwkeurig in kaart gebracht. Wij gebruiken deze methode om lekkages van afsluiters, in bijvoorbeeld hydrauliek- of pneumatieksystemen, te detecteren.

uitgelichte meettechnieken

UITGELICHTE MEETTECHNIEKEN